FLEXIBILITEIT EN ARBEIDSTIJD (1). Tussen flexibele werkdroom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren (*)

HR Square 160
Bedrijven die competitief willen blijven op de arbeidsmarkt en de juiste talenten wensen aan te trekken en te behouden, bieden steeds vaker flexibiliteit aan hun werknemers. Op welke manier kan die flexibiliteit georganiseerd worden? Welke mogelijkheden zijn er zonder de wetgeving ter zake te overtreden? Hoewel de bestaande wetgeving vaak als rigide wordt ervaren, biedt ze toch heel wat mogelijkheden voor bedrijven die er op een creatieve manier mee omspringen. Het is binnen het bestaande wettelijke kader mogelijk om zowel aan voltijdse als aan deeltijdse werknemers een zekere flexibiliteit te bieden. I. Tijdskrediet Het gebruik van tijdskrediet of thematische verloven is inmiddels wijdverspreid. Dit biedt een adempauze aan werknemers die om persoonlijke redenen tijdelijk minder of niet willen werken. Grosso modo bestaan er twee types tijdskrediet: Thematische verloven (tijdskrediet met een motief): deze vormen van tijdskrediet worden opgenomen voor specifieke redenen, zoals de verzorging van een kind (tot de leeftijd...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.