Functiedifferentiatie in de zorgsector: Jean-Paul Van Baelen (AZ Vesalius). Een blik op de nieuwe gezondheidszorg

HR Square 54
De gezondheidszorg verandert onder druk van de vergrijzing, financiële en technologische aspecten, het consumentisme en de vraag naar meer gepersonaliseerde gezondheidszorg. Jean-Paul Van Baelen schetst de consequenties en legt de link naar functiedifferentiatie. Als directeur van het verpleegkundig en paramedisch departement van het AZ Vesalius in Tongeren, coördinator van de bachelor na bachelor in Zorgmanagement aan de Erasmushogeschool en tevens voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Verpleegkundig Kaderpersoneel, is hij beslist een bevoorrechte getuige. Demografie De vergrijzing zorgt ervoor dat nu al oudere mensen instaan voor de verzorging van oudere mensen. “Die evolutie heeft financiële gevolgen, want oudere werknemers kosten meer. De vraag naar gezondheidszorg stijgt, de middelen worden schaarser. Alleen al de personele tekorten brengen functiedifferentiatie met zich mee. Ook het leiderschap wijzigt hierdoor en dat vraagt een andere functieomschrijving.” Financiën In 2008 bedroeg het gezondheidsbudget 21,43 miljard euro en dit zal blijven stijgen. “Door onder meer de stimulans...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.