Functiedifferentiatie in de zorgsector: Jean-Paul Van Baelen (AZ Vesalius). Een blik op de nieuwe gezondheidszorg

HR Square 54
De gezondheidszorg verandert onder druk van de vergrijzing, financiële en technologische aspecten, het consumentisme en de vraag naar meer gepersonaliseerde gezondheidszorg. Jean-Paul Van Baelen schetst de consequenties en legt de link naar functiedifferentiatie. Als directeur van het verpleegkundig en paramedisch departement van het AZ Vesalius in Tongeren, coördinator van de bachelor na bachelor in Zorgmanagement aan de Erasmushogeschool en tevens voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Verpleegkundig Kaderpersoneel, is hij beslist een bevoorrechte getuige. Demografie De vergrijzing zorgt ervoor dat nu al oudere mensen instaan voor de verzorging van oudere mensen. “Die evolutie heeft financiële gevolgen, want oudere werknemers kosten meer. De vraag naar gezondheidszorg stijgt, de middelen worden schaarser. Alleen al de personele tekorten brengen functiedifferentiatie met zich mee. Ook het leiderschap wijzigt hierdoor en dat vraagt een andere functieomschrijving.” Financiën In 2008 bedroeg het gezondheidsbudget 21,43 miljard euro en dit zal blijven stijgen. “Door onder meer de stimulans...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.