Gedragsverandering. Het verhaal van de olifant en de berijder

HR Square 180
Iedereen weet dat het gevaarlijk is om te sms’en tijdens het rijden, toch doet de meerderheid het. De kennis is aanwezig, het gedrag blijft anders. “Het zijn gewoontes en daar hangen geen onmiddellijke consequenties aan vast”, stelt Julie Dirksen inleidend op de VOV Pitstop XL van het VOV Lerend Netwerk. Voor dat fenomeen wordt vaak verwezen naar de olifant en zijn berijder. De ruiter staat voor de ratio en kan beslissingen nemen op basis van potentiële gevolgen. De olifant staat voor het impulsieve, het ‘nu’ overheerst.De berijder zal bijvoorbeeld verkiezen om meer te gaan sporten om energieker en gezonder te zijn, terwijl de olifant opteert voor een avond in de zetel voor de tv. “Wanneer er een conflict is tussen wat de berijder en de olifant een goed idee vindt, wint de olifant. Dat is immers de optie die in nú het aantrekkelijkst is”, vertelt de Amerikaanse leer- en opleidingsexpert....

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.