Gesprekken: Aimé Heene (Universiteit Gent). “Een publieke organisatie is geen privé-bedrijf”.

HR Square 33
Kan en mag van publieke organisaties verwacht worden dat ze performant zijn? “Uiteraard,” antwoordt Aimé Heene, gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en opleidingsdirecteur van de specialisatieopleiding Master in het Management van Overheidsorganisaties. “Van elke organisatie mag verwacht worden dat ze haar doelstellingen bereikt en haar middelen goed aanwendt. Ook publieke organisaties kunnen en moeten dus effectief en efficiënt zijn. Op voorwaarde echter dat er rekening gehouden wordt met de eigenheid van publieke organisaties. De betekenis van de termen effectiviteit en efficiëntie en hun invulling in de praktijk verschillen van deze in private organisaties. Publieke organisaties zijn immers geen ondernemingen. Ze zijn in hoge mate op de omgeving aangewezen voor het bereiken van hun doelstellingen. Ze opereren bovendien niet op een efficiëntiestimulerende markt en kennen eigen dynamieken en fenomenen die het vaststellen, evalueren en verbeteren van effectiviteit en efficiëntie anders inkleuren. Bovendien garandeert performant zijn niet de continuïteit van een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.