Gesprekken: Aimé Heene (Universiteit Gent). “Een publieke organisatie is geen privé-bedrijf”.

HR Square 33
Kan en mag van publieke organisaties verwacht worden dat ze performant zijn? “Uiteraard,” antwoordt Aimé Heene, gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en opleidingsdirecteur van de specialisatieopleiding Master in het Management van Overheidsorganisaties. “Van elke organisatie mag verwacht worden dat ze haar doelstellingen bereikt en haar middelen goed aanwendt. Ook publieke organisaties kunnen en moeten dus effectief en efficiënt zijn. Op voorwaarde echter dat er rekening gehouden wordt met de eigenheid van publieke organisaties. De betekenis van de termen effectiviteit en efficiëntie en hun invulling in de praktijk verschillen van deze in private organisaties. Publieke organisaties zijn immers geen ondernemingen. Ze zijn in hoge mate op de omgeving aangewezen voor het bereiken van hun doelstellingen. Ze opereren bovendien niet op een efficiëntiestimulerende markt en kennen eigen dynamieken en fenomenen die het vaststellen, evalueren en verbeteren van effectiviteit en efficiëntie anders inkleuren. Bovendien garandeert performant zijn niet de continuïteit van een...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.