Gezondheidsprogramma’s op het werk. Yoga en fruitmanden: werken ze?

HR Square 207 (november-december 2021)
  “Appels uitdelen, plat water ter beschikking stellen en een pingpongtafel plaatsen, het is steevast het antwoord als medewerkers gebukt gaan onder stress en een hoge werkdruk”, lacht Hans De Witte, gewoon hoogleraar Arbeidspsychologie aan de KU Leuven. “Maar de wetenschappelijke evidentie dat dit effectief de stress en de werkdruk verlaagt, is zeer beperkt.” “Al is je even kunnen uitleven met een spelletje pingpong op zich niet nutteloos”, vervolgt de hoogleraar. “Het is een leuke manier om te recupereren tijdens de werkuren. Steeds meer onderzoek toont aan dat bewegen een herstellend effect heeft. Het geeft medewerkers de kans te herstellen van het werk, maar dan vooral omdat men tijdens het sporten of bewegen de knop kan omdraaien en men zich op iets anders concentreert dan het werk.” Welnessprogramma’s, gezondheids- of leefstijlinterventies gericht op meer bewegen, gezond eten, minder alcohol drinken en stoppen met roken…: steeds meer bedrijven bieden ze aan....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.