De Wijnegemse onderneming Gomad produceert zijn gezonde bereide maaltijden uitsluitend met erkende vluchtelingen. De organisatie investeert enorm in opleiding en integratie van de medewerkers. “Mensen aan het werk krijgen en houden om zo bij te dragen aan onze maatschappij van morgen: dat is – naast lekker eten bereiden – ons doel”, zegt zaakvoerder Christophe De Mey. ‘Iedereen verdient een tweede kans’ staat centraal in het aanwervingsbeleid van Gomad. Het merendeel van de medewerkers zijn erkende vluchtelingen. Het bedrijf uit Wijnegem startte in 2017 als groentesnijbedrijf, maar breide zijn activiteiten ondertussen uit tot gezonde kant-en-klare maaltijden en maaltijdcomponenten voor grote verdelers zoals Deli Traiteur, Ellis, Sodexo, Foodbag. Het tewerkstellen van mensen die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt was initieel geen bewuste keuze van oprichter en zaakvoerder Christophe De Mey. “Het was veeleer toevallig en deels uit opportunisme. Al heel snel, twee weken na onze start, werd duidelijk dat we extra...