Grensarbeid (2). Vanuit juridisch perspectief

HR Square 185
Een grensarbeider wordt klassiek beschouwd als iemand die in de grensstreek van de ene staat werkt en in de grensstreek van de andere staat woont. “Het statuut van grensarbeid moet echter vanuit drie invalshoeken worden bekeken: de sociale zekerheid, het arbeidsrecht en de fiscaliteit”, zegt Kato Aerts, senior associate bij advocatenkantoor Lydian. De definities en gevolgen van grensarbeid verschillen namelijk aanzienlijk. Vanuit fiscaal oogpunt is de grensarbeidersregeling met Nederland in 2003, met Duitsland in 2004 en met Frankrijk in 2012 afgeschaft. Er zijn wel nog overgangsregelingen van kracht voor bestaande grensarbeiders. Sociale zekerheid Voor de sociale zekerheid is een grensarbeider, zoals bepaald in de Europese verordening 883/2004 elke werknemer of zelfstandige die werkt op het grondgebied van een lidstaat en woont op het grondgebied van een andere lidstaat, waarheen hij dagelijks of ten minste eenmaal per week terugkeert.“Anders gezegd, een Italiaan die wekelijks pendelt tussen zijn woning in Rome en...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.