Hiërarchie vs. Autonomie – Juridische blik: Vergroot thuiswerken de autonomie?

HR Square 212 (september-oktober 2022)
Het staat in de arbeidsdeal, maar dat betekent niet dat iedereen weet wat ‘het recht op deconnectie’ precies inhoudt. Gelukkig deed Patrick Maerten, advocaat-vennoot bij het in HR recht gespecialiseerde kantoor Claeys & Engels, het op de HR Square Conference haarfijn uit de doeken voor ons. Waar komt dit recht vandaan en wat houdt het precies in? België heeft een arbeidswet die de 38-urenweek netjes regelt, inclusief het verbod op nachtarbeid, zondagarbeid en noem maar op. Een essentieel stuk wetgeving dat tijdens de coronapandemie werd uitgedaagd gaat over thuiswerk. “Een telewerknemer die thuis is, valt namelijk niet onder deze arbeidswet. Er zijn dus in principe geen limieten aan de werktijd van deze persoon”, legt Patrick Maerten uit. Hij noemt het de keerzijde van de medaille. “Thuiswerken vergroot de autonomie van werknemers, maar in realiteit zien we dat het er ook voor zorgt dat ze méér werken. De grens tussen privé...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.