Hoe beïnvloeden leiders het welzijn van werknemers? Open en aandachtig communiceren

HR Square 206 (september-oktober 2021)
‘Medewerkers verlaten niet hun baan, maar hun baas’: dat is een uitspraak die we allemaal wel al eens hebben gehoord. “Hoe bevlogen iemand is wordt onder andere bepaald door de jobinhoud, de collega’s, maar ook, en vooral, door de leidinggevende. Minstens een vijfde van hoe bevlogen iemand is, is enkel en alleen te wijten aan de leidinggevende, ongeacht zijn type positieve leiderschapsstijl. Dat is enorm veel”, zegt Anouk Decuypere.De organisatiepsychologe promoveerde in juni tot doctor in de toegepaste economische wetenschappen aan de UGent met haar proefschrift Unravelling the black box of how leaders affect employee well-being. Daarin ging ze na hoe leiders kunnen bijdragen aan het welzijn van werknemers. Meer specifiek concentreerde Decuypere zich op hoe leidinggevenden beter kunnen communiceren met hun medewerkers. “Naast beslissingen nemen is effectief communiceren een andere kerntaak van een leidinggevende. Het welzijn van medewerkers verhogen is niet alleen vanuit altruïstische redenen relevant, maar ook omdat...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.