HR Square Conference: Hoe grensoverschrijdend gedrag en andere problemen voorkomen? Zin en onzin van ethische gedragscodes

HR Square 127
Mag een werknemer een nevenactiviteit uitoefenen? Kan hij op een lijst van een politieke partij staan bij verkiezingen? En mag dat dan de lijst van, bijvoorbeeld, het Vlaams Belang zijn? Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag bij werknemers? Hoe voorkom je dat medewerkers kritiek spuien over de organisatie op Facebook of er onderlinge conflicten uitvechten? In de praktijk komen ethische gedragscodes, die een antwoord geven op deze en talloze gelijkaardige vragen, vaak voor. Dat wordt bevestigd door een vlugge rondvraag bij de deelnemers van de HR Square Conference. Toch worden ze zelden echt gebruikt. Ethische gedragscodes vinden hun oorsprong in Angelsaksische landen, waar het gebruik ervan sterk is ingeburgerd. “Daar heeft men immers nauwelijks of geen wettelijk kader voor de wijze waarop medewerkers zich moeten gedragen in een bedrijfscontext. Het is dan ook noodzakelijk om op bedrijfsniveau hierover duidelijke afspraken te maken”, schetst Inger Verhelst, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels. Na...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.