HR Square November Conference – Motiveren vanuit de zelfdeterminatietheorie: HR-praktijken maken het verschil (Prof. Anja Van den Broeck, KUL)

HR Square 156
De organisatiecontext bepaalt in zeer grote mate of werknemers langer willen werken, productiever zijn en zich goed in hun vel voelen, zowel op het werk als daarbuiten. Professor Anja Van den Broeck (faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, Campus Brussel) vindt inspiratie in de zelfdeterminatietheorie om werknemers te motiveren langer en productief aan de slag te blijven. Maar eerst wijst ze erop dat het ook belangrijk is inzicht te hebben in wie die oudere werknemers zijn. Ze waarschuwt niet in stereotypen te denken: “Dé oudere werknemer bestaat niet. Meer zelfs, hoe ouder iemand wordt, hoe unieker hij wordt. De kalenderleeftijd is dan ook niet de enige maatstaf. Er zijn verschillende perspectieven om naar leeftijd te kijken. Naast de chronologische, is er bijvoorbeeld de psychosociale leeftijd, die verwijst naar het zelfbeeld. De functionele leeftijd staat voor de fysieke en mentale gezondheid. Ook de leefsituatie beïnvloedt de manier waarop iemand...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.