HR Square nr. 100. Karel Bosmans (Jessa Ziekenhuis). “De uitdaging: voldoende personeel vinden en houden”

HR Square 100
Karel Bosmans: “In de voorbije zeven jaar is er in de ziekenhuissector een sterke professionalisering doorgevoerd op het vlak van werving en selectie. De ziekenhuizen hebben het concept ‘employer branding’ opgepikt en zijn hier sterk mee aan de slag gegaan. Vele ziekenhuizen participeren momenteel actief aan jobbeurzen, sociale media enzovoort. Ook de personeelsadvertenties en jobsites zijn veel aantrekkelijker geworden. Dit alles kadert natuurlijk in een belangrijke maatschappelijke evolutie van vergrijzing met een steeds hogere zorgbehoefte. Hiervoor zijn er steeds meer verpleegkundigen nodig, die jammer genoeg niet steeds te vinden zijn. De ‘oorlog om talent’ is nog fors toegenomen. Het taboe om te werken met verpleegkundigen uit andere landen (zoals Polen, Roemenië of zelfs de Filipijnen of Indonesië) is daardoor al doorbroken. Tevens wordt er meer en meer een beroep gedaan op uitzendkantoren om de jobs tijdelijk in te vullen. Een tweede grote verandering: ziekenhuizen in Vlaanderen leggen steeds meer de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.