HR Square Online Conference: Hiërarchie en autonomie – Brandweer Zone Antwerpen. “Iedereen heeft nu hetzelfde doel voor ogen”

HR Square 202
Een brandweerzone is een sterk gereguleerde en gestructureerde organisatie, waar rang en graden nog steeds van belang zijn. Om het traject te schetsen dat de Brandweer Zone Antwerpen volgt om toch ruimte te maken voor meer autonomie is het belangrijk te weten hoe de Antwerpse brandweerzone is gestructureerd. Brandweer Zone Antwerpen heeft acht kazernes of posten. Elke post wordt continu bemand door een onderofficier en acht brandweerlieden. Die acht ploegen vormen samen een compagnie onder leiding van twee officieren. De brandweerzone telt vier compagnies. Naar analogie met het leger is de hiërarchie binnen de organisatie in een oogopslag zichtbaar. “Het uniform van een brandweerman, de schouderstukken en ook de helm geven iemands graad aan. Er is met andere woorden een duidelijke visualisatie van de hiërarchie in de organisatie. Ook de functiebeschrijvingen zijn bij wet gereglementeerd. De graad bepaalt welke bevoegdheden en taken iemand mag uitoefenen. Ook het pad om van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.