HR Square Online Conference: Hiërarchie en autonomie – Juridisch luik. Hiërarchie en autonomie in het recht

HR Square 202
Als we het hebben over autonomie versus hiërarchie, dan komen we snel in het verhaal terecht van het juridisch onderscheid tussen werknemer en zelfstandige. Olivier Wouters: “Dat onderscheid zit ingebakken in ons Belgisch arbeidsrecht, en is ook heel belangrijk. Het voornaamste verschil is dat een zelfstandige niet onder gezag staat, en een werknemer wel. Sinds 2006 is er daarenboven een wet die de wil van de partijen als uitgangspunt neemt. Wat willen de betrokkenen zelf? Daarnaast geeft de wet vier algemene criteria om uit te maken of beide partijen zich feitelijk ook gedragen naar het statuut dat men gekozen heeft. De wil zoals uitgedrukt in de overeenkomst tussen de partijen is daarvan de eerste, maar ook dat er geen clausules in de overeenkomst staan die onverenigbaar zijn met het gekozen statuut. Criterium nummer 2 is: bij een samenwerking met een zelfstandige is het heel belangrijk dat die vrij is om...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.