HR Square Online Conference: Hiërarchie en autonomie – Juridisch luik. Hiërarchie en autonomie in het recht

HR Square 202
Als we het hebben over autonomie versus hiërarchie, dan komen we snel in het verhaal terecht van het juridisch onderscheid tussen werknemer en zelfstandige. Olivier Wouters: “Dat onderscheid zit ingebakken in ons Belgisch arbeidsrecht, en is ook heel belangrijk. Het voornaamste verschil is dat een zelfstandige niet onder gezag staat, en een werknemer wel. Sinds 2006 is er daarenboven een wet die de wil van de partijen als uitgangspunt neemt. Wat willen de betrokkenen zelf? Daarnaast geeft de wet vier algemene criteria om uit te maken of beide partijen zich feitelijk ook gedragen naar het statuut dat men gekozen heeft. De wil zoals uitgedrukt in de overeenkomst tussen de partijen is daarvan de eerste, maar ook dat er geen clausules in de overeenkomst staan die onverenigbaar zijn met het gekozen statuut. Criterium nummer 2 is: bij een samenwerking met een zelfstandige is het heel belangrijk dat die vrij is om...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.