HR Square Online Conference: Hiërarchie en autonomie – Sociaal overleg. De blik van de sociale partners

HR Square 202
  Sociaal overleg gaat over dialoog tussen werkgever en werknemer. Die dialoog kan indirect via formele overlegorganen zoals de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk en de vakbondsafvaardiging. Maar dat sluit niet uit dat werkgevers en/of leidinggevenden hun medewerkers kunnen stimuleren om rechtstreeks hun stem te laten horen. Toch is er nog veel stilte in organisaties. Dat kan te wijten zijn aan de organisatiestructuur, bijvoorbeeld een strakke hiërarchie. Ook een top-downcultuur kan belemmeren dat medewerkers zich laten horen. Maar ook in meer horizontale organisatiestructuren, waar medewerkers meer autonomie hebben, kan bijvoorbeeld groepsdenken ervoor zorgen dat afwijkende ideeën niet getolereerd worden. Hoe kunnen we voice bij medewerkers stimuleren? Robrecht Janssens (Expert Arbeidsorganisatie bij Agoria): “Om zich als organisatie in een continu veranderende omgeving met de daarbij horende onzekerheid staande te houden, is wendbaarheid en flexibiliteit nodig. Dat vereist een andere manier van samenwerken en nieuwe organisatievormen, zoals...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.