HRM in de kmo. Mieke Vertriest (X-trans) sleutelt voortdurend aan competentiebeleid. “Een werknemer die mijn bedrijf verlaat, ontslaat mij als werkgever”

HR Square 97
Essentie ■ Rekrutering: verbreed de kanalen voor de verspreiding van vacatures, onderhoud het netwerk dat je zo opbouwt en stel de vacature goed op. ■ Opleiding en vorming: interne opleiding via IBO-contracten loont, mits blijvend overleg met helpende instanties zoals de VDAB. ■ Retentie: communicatie met de medewerkers is cruciaal. Dankzij het delegeren van verantwoordelijkheden en het honoreren van competenties is het personeelsverloop bij X-trans drastisch teruggedrongen. Mieke Vertriest begon X-trans in 2004. Vandaag zijn er 15 vrachtwagenchauffeurs en een administratief bediende aan de slag bij het transportbedrijf in Aalter. Zo’n indrukwekkende groei vergt een adequaat personeelsbeleid. Dat ondervond Vertriest vanaf dag één: “Mijn vacatures geraakten niet ingevuld. Logisch, want het gaat om een knelpuntberoep, zei men mij. Niets van, ik zocht de fout bij mezelf. Met de hulp van de Sociaaleconomische Raad van de Regio (SERR) verbreedde ik mijn rekruteringskanalen en stelde ik betere vacatures op. Het resultaat was...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.