HRM overheid: FOD Binnenlandse Zaken leidt leidinggevenden op. Dossiervreters moeten ook kunnen leiden

HR Square 65
Drie jaar geleden begon de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken met een opleidingstraject om de leiderschapskwaliteiten van het middenkader te verbeteren. “Het middenkader is immers de cruciale schakel tussen het operationeel en het beleidsniveau”, zegt Kurt Van Raemdonck, directeur stafdienst P&O. Hij somt de belangrijkste uitgangspunten van het opleidingstraject op: “Het middenkader was zich niet altijd bewust van zijn rol als leidinggevende. Ze waren vooral met inhoudelijke zaken bezig. Materies zoals motiveren en coachen stonden niet altijd bovenaan op het takenlijstje. Ons middenkader bestond vooral uit dossiervreters.” Bovendien zat elke directie op haar eigen eilandje. “Het middenkader kende elkaar nauwelijks. Het opleidingstraject diende met andere woorden om de leden van het middenkader te verenigen en hun rol te versterken. Het gaat erom het belang van de leidinggevende te accentueren, zodat er niet alleen efficiënter en effectiever kan gewerkt worden, maar zodat ook het welzijn van de medewerkers vergroot.” Met 360 graden...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.