HRM overheid: Gevangenis Gent. Participatief personeelsbeleid in de gevangenis

HR Square 54
De gevangenis in Gent, gebouwd in de klassieke stervormige structuur met vier aparte vleugels, telt 400 gedetineerden, zowel mannen als vrouwen. De bewoners zijn in te delen in drie groepen: beklaagden of verdachten in voorarrest (60%), veroordeelden (20%) en geïnterneerden (20%). In de instelling werken zowat 250 medewerkers, gaande van penitentiair en psychosociaal over medisch tot administratief en technisch personeel. Aanleiding voor de overstap van de bestaande, klassiek hiërarchische structuur naar een participatief aangestuurd model was de bouw van de nieuwe toegang voor bezoekers in 1997. “Vroeger passeerden alle bezoekers door de grote centrale poort. Omwille van incidenten in verscheidene gevangenissen besloot de toenmalige minister in alle instellingen een aparte toegang te maken met een unit voor metaaldetectie en identiteitscontrole”, vertelt Luc Stas, adviseur-gevangenisdirecteur en inrichtingshoofd van de Gentse gevangenis. Voor de bemanning van deze toegang moest een apart team worden samengesteld. Stas: “Mijn voorgangster heeft toen aan twee kwartierchefs...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.