HRM overheid: Uitzendarbeid in de openbare sector. Beperkt toegelaten, maar veel gebruikt

HR Square 107
Essentie ■ Overheidsdiensten kunnen uitzendarbeid alleen inzetten om contractueel personeel te vervangen. ■ In de praktijk vertoont de wijze waarop uitzendarbeid ingezet wordt grote parallellen met de privésector. ■ Federgon wil een aanpassing van de regelgeving, de vakbonden niet. België is, samen met Griekenland, het enige land in Europa waar uitzendarbeid grotendeels verboden is in de overheidsdiensten. Deze kunnen uitzendarbeid alleen inzetten om contractueel personeel te vervangen, niet voor statutair personeel. Ook voor een tijdelijke vermeerdering van het werk of voor uitzonderlijk werk mag de overheid geen beroep doen op uitzendkrachten. Met de regelmaat van de klok gaan er stemmen op om die beperkingen op te heffen. De sectorfederatie Federgon pleit hier al langer voor. Open VLD diende eind 2010 een amendement in om uitzendarbeid in de Vlaamse openbare sector mogelijk te maken. Vakbonden en enkele Franstalige partijen zijn daar echter niet voor te vinden. Ook een Europese richtlijn betreffende...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.