HRM zorg: Benchmarking zorgt voor evaluatie en bijsturing HR. “Benchmarking toont hoe gezond de organisatie is.”

HR Square 112
Essentie Door benchmarking kan men beter: - Het eigen HR-beleid evalueren en bijsturen. - Prioriteiten bepalen bij doelstellingen en actieplannen. - De zorginstelling positioneren binnen de sector. Sinds 2003 neemt een steeds grotere groep algemene ziekenhuizen op vrijwillige basis deel aan een onderling vergelijkend onderzoek van hun HR-gegevens (zie kader). Twee jaar later traden ook enkele psychiatrische ziekenhuizen toe tot de benchmarking. Oorspronkelijk werden de cijfers in één groep verwerkt, maar inmiddels zijn de scores gesplitst tussen algemene en de vaak kleinere psychiatrische ziekenhuizen. Stefaan Goutry, diensthoofd personeel van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge, is als coördinator van de cijferuitwisseling tussen de psychiatrische ziekenhuizen een pleitbezorger van benchmarking: “Hierdoor kan men HR-gerelateerde zaken die anders niet direct meetbaar zijn, toch cijfermatig vertalen. Dit zet ook aan tot het effectief bijhouden van gegevens, wat op zich al meer inzicht geeft in het personeelsbestand. Vergelijken met soortgelijke instellingen levert een referentiekader,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.