HRM zorg: Een verkenning van stressfactoren, preventie en de aanpak ervan. Stress in het ziekenhuis

HR Square 90
Essentie ■ Er zijn vier niveaus waarop stress veroorzaakt of juist afgeremd kan worden in de werkrelatie: organisatorisch, interpersoonlijk, professioneel en individueel. ■ Acties rond stress opzetten is – naast een wettelijke verplichting – vooral een middel om efficiënter en veiliger te werken met een gunstig effect op absenteïsme en uitstroom. ■ Een stressbeleid vraagt een participatieve benadering en leidt tot een win-winsituatie. ■ Voorlichting en sensibilisering zijn noodzakelijk om daarna over te gaan tot actievoorstellen, implementatie en evaluatie van stressmanagement op alle niveaus. Dat instellingen het moeilijk hebben om effectief iets rond stressproblematiek te ondernemen, was een van de aanleidingen tot de publicatie ‘Stress op het werk’ (°), een bundeling van studies en onderzoeken over risicofactoren, evaluatie en preventie. Volgens de samenstellers is het opzetten van een risicoanalyse daarbij slechts een ‘kleinere’ hindernis. Moeilijker wordt het wanneer de resultaten uit deze analyse omgezet moeten worden in actiepunten en die...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.