HRM zorg: Ziekenhuismanagement: middel wordt doel?

HR Square 88
1. Van persoons- naar systeemvertrouwen Vroeger vertrouwde men de belangrijkste zaken in het leven toe aan vertrouwenspersonen, zoals de huisarts, pastoor, advocaat, notaris of bankier van de familie, waardoor een grote afhankelijkheid ontstond. In de plaats daarvan kwamen min of meer anonieme structuren en systemen met een nieuwe vertrouwensrelatie. Deze is niet meer gebaseerd op onderlinge bekendheid en eergevoel, maar op objectieve beoordeling en controle van systemen, structuren en medewerkers. De combinatie van de vroegere afhankelijkheid en goede faam werd vervangen door de combinatie van vrijheid van de cliënt en accountability van de dienstverlener. Dit nieuwe systeemvertrouwen doet zich voor als een enorme verbetering ten opzichte van het primitieve en onbetrouwbare paternalistische systeem. Toch constateren we dat de nieuwe systemen herhaaldelijk tot grootschalige misbruiken en uitwassen leiden, ondanks alle controle en reglementering. Paradoxaal is ook dat hoe meer de overheid reglementeert en controleert, hoe meer achterdochtig men lijkt te worden....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.