HRM Zorgsector: Vierde benchmarking met performantie-indicatoren voor HR. Opvallende personeelsprestaties in ziekenhuizen

HR Square 49
De benchmarking ontstond op initiatief van Marc Moens, directeur personeelszaken in het AZ Sint-Blasius te Dendermonde. Vijf jaar geleden richtte hij een werkgroep op met vertegenwoordigers van vijf ziekenhuizen. Zij definieerden aanvankelijk een set van 88 performantie-indicatoren, waarvan uiteindelijk een selectie van 57 werd overgehouden voor benchmarking. De indicatoren bestrijken elf HR-domeinen: volume en samenstelling van tewerkstelling, maatregelen rond tewerkstelling, in- en uitdiensttredingen, aan- en afwezigheden, deeltijdse tewerkstelling, rekrutering en selectie, personeelsontwikkeling, economische gegevens, kostenanalyse, veiligheid en gezondheid. De deelnemende instellingen ontvangen na de verwerking een overzicht met per indicator de gegevens van alle deelnemers, maar ook de minima, maxima, gemiddelden en mediaancijfers. Zo wordt vergelijken en positioneren mogelijk. Waarom meten en vergelijken? Waarom dit alles meten en waarom deelnemen aan de benchmarking? Coördinator Marc Moens: “Om informatie te hebben in plaats van zich enkel te baseren op een aanvoelen, om het eigen beleid te evalueren tegenover de sector, maar...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.