Human – Opinie. Zin in een andere sociale dialoog (6). Werkbaar (of is het wendbaar?) werk als hot topic

HR Square 163
Een ‘andere’ sociale dialoog staat niet langer eenzijdig in het teken van de klassieke hardware van de arbeidsrelatie, de loon- en arbeidsvoorwaarden, maar focust ook op de software. De traditie dat de inhoud van het werk tot het loutere prerogatief van de werkgever behoort, verdwijnt hiermee voorgoed uit de sociale geschiedenis. Vakbonden nemen hierbij het concept ‘werkbaar werk’ in de mond, werkgeverorganisaties hebben het dan weer liever over ‘wendbaar werk’ en de minister spreekt diplomatisch over ‘wendbaar werkbaar werk’.  Werkbaar werk gemonitord  Sinds het Generatiepact meer dan 10 jaar terug heeft het thema sterk aan belang gewonnen. Als we willen dat mensen langer aan de slag blijven, zullen we ook moeten zorgen dat dit mogelijk en haalbaar is, zo luidt de redening. Binnen een syndicaal discours wordt vaak ook benadrukt dat het thema ‘werkbaar werk’ voor alle generaties relevant moet zijn en niet enkel voor de ouderen. Men wil hiermee...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.