Human Risk Management. Professor Mathieu Detchessahar over Human Risk Management. “Het beste middel om risico’s aan te pakken, is de mens”

HR Square 184
Van meet af aan laat de Franse professor Mathieu Detchessahar zijn verbazing blijken. “Op HR-conferenties belijdt men gewoonlijk het humanistische geloof: de mensen zijn de grootste rijkdom van een bedrijf, de belangrijkste strategische activa”, stelt hij vast. “Maar hier is dat helemaal niet het geval! Men beweert dat bij blootstelling aan risico’s in een bedrijf doorgaans een menselijke factor speelt. Er zijn risico’s én waaraan zijn die te wijten? Aan de mensen die ‘de belangrijkste bron van risico’s zijn’. Met andere woorden, mensen zijn de zwakke schakel. Maar we houden van hen, we respecteren hen. Dat doet me denken aan bepaalde collega’s: ze zijn dol op de universiteit, maar dan wel zonder de studenten… Het bedrijf is fantastisch, maar zonder werknemers zou het nog veel beter draaien…”De professor geeft toe dat hij het karikaturaal stelt, maar bezorgd is hij wel degelijk. “De oplossing die men voor ogen heeft? Anticiperen, risicobeheersystemen...

In de kijker

Aantal telewerkers in de EU verdubbeld

Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.