In de rechtbank

HR Square 186
  Liegrecht versus spreekplicht: mag sollicitant ongebreideld liegen tijdens sollicitatie? Een arrest van het arbeidshof van Brussel toont aan dat het ‘liegrecht’ waarop een werknemer zich in een sollicitatieprocedure in welbepaalde gevallen kan beroepen, ook grenzen kent en steeds moet afgewogen worden tegen de ‘spreekplicht’ die een veruitwendiging is van de goede trouw. Een moeilijke evenwichtsoefening die geval per geval beoordeeld moet worden. Een maand na de indiensttreding van de werknemer ontving de werkgever plots documenten van het ziekenfonds. Daarin stond te lezen dat de werknemer sinds meer dan twee jaar arbeidsongeschikt was. Tijdens het sollicitatieproces had de werknemer nochtans voorgehouden dat hij aan het werk was door onder meer een aantal besprekingen uit te stellen onder het mom dat hij in een vergadering zat of op weg was naar een klant.De werknemer gaf toe al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt te zijn wegens een burn-out. Hierna volgden sms-berichten van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.