In de rechtbank

HR Square 95
Ontslag om dringende reden: hoe beoordeelt de rechter het ogenblik van ‘kennisname’? Een werkgever kan een ontslag om dringende reden alleen inroepen als hij handelt binnen de drie werkdagen nadat hij kennis heeft van de ingeroepen feiten. Anders vervalt de ‘dringende reden’. Maar hoe bepaalt u het ogenblik van de ‘kennisname’? De Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt dat een ontslag om dringende reden niet meer mag worden gegeven wanneer de werkgever al ten minste drie werkdagen kennis heeft van de ingeroepen feiten. In de rechtspraak en rechtsleer wordt aangenomen dat deze drie-werkdagen-termijn pas een aanvang neemt zodra de werkgever voldoende ‘zekerheid’ heeft van alle relevante feiten. De werkgever moet dus niet handelen binnen de drie werkdagen nadat hij het eerste gerucht heeft opgevangen over bepaalde (mogelijke) tekortkomingen. Wanneer er precies sprake is van ‘voldoende zekerheid’ en in hoofde van welke persoon deze ‘zekerheid’ aanwezig moet zijn, moet van geval tot geval worden beoordeeld....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.