In de rechtbank: Relevante uitspraken in arbeidsrecht, geselecteerd door Sara Torrekens, advocaat en senior associate bij Claeys & Engels.

HR Square 94
Impliciet ontslag: wanneer moet u standpunt innemen? Volgens het Hof van Cassatie stelt een partij die eenzijdig een ‘essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst’ (bijvoorbeeld het loon of de functie) in belangrijke mate wijzigt, impliciet een einde aan de arbeidsovereenkomst. Maar wanneer kunt u een beroep doen op ‘impliciet ontslag’? Hoelang na de ‘feiten’ kan dat? Vereist is alvast dat de andere partij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst vaststelt. Deze is immers niet verplicht om zich op de beëindiging te beroepen. Hij of zij zou ervoor kunnen kiezen om de arbeidsrelatie onder de gewijzigde omstandigheden toch verder te zetten. Uit de verdere uitvoering van de (gewijzigde) arbeidsovereenkomst, zonder enig protest, zou men kunnen afleiden dat de betrokken partij afziet van de mogelijkheid om zich op ‘impliciet ontslag’ te beroepen. Cruciaal is dus te weten binnen welke periode een partij geacht wordt een standpunt in te nemen. Andere functie Het arbeidshof in...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.