INCOSE 2016. Internationale conferentie in Brussel. “Goed sociaal kapitaal verhoogt de belastbaarheid”

HR Square 161
Naast ‘agility’ – het willen werken, ‘goesting’ hebben om aan de slag te zijn en te blijven – is ‘ability’ de tweede belangrijke component bij duurzame inzetbaarheid. “Ability of capaciteit gaat in wezen over de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers, al is er wel overlap met agility”, zegt Philippe Kiss, arbeidsgeneesheer bij Securex en verbonden aan de Universiteit Gent. “In de arbeidsgeneeskunde gaat het steeds over belastbaarheid en belasting. De belasting wordt bepaald door het werk dat je moet doen, terwijl de belastbaarheid afhangt van het individu en bovendien verandert in de loop van de tijd.” Slijtage  De voornaamste reden van uitval zijn de locomotorische aandoeningen. Het gaat vooral over degeneratieve aandoeningen, zeg maar slijtage omdat de belasting groter is dan de belastbaarheid. Die slijtage is vaak voorspelbaar. Van sommige beroepen weet men dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd de job niet meer kunnen uitoefenen. “Ofwel werk je dan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.