Innovatieve zorgorganisatie. Woonzorgcentra experimenteren met innovatieve arbeidsorganisatie

HR Square 187
Dat de vergrijzing onze samenleving voor enorme uitdagingen stelt, is bekend. Zeker in de zorg zal de druk de komende decennia sterk stijgen. Niet alleen omdat heel wat medewerkers met pensioen vertrekken, ook en vooral omdat het aantal ouderen en dus zorgbehoevenden exponentieel zal toenemen. De projecties die professor Jozef Pacolet en zijn collega’s van het HIVA (KU Leuven) in 2014 maakten, laten alvast weinig tot de verbeelding over. Zij schatten dat er over 40 jaar drie keer zoveel mensen in een woonzorgcentrum zullen verblijven als in 2011. Van 65.200 bewoners gaat het naar 202.800 in 2059.   Nieuw model   Om al die zorg te kunnen geven, zullen er heel wat extra handen moeten gevonden worden. Volgens de studie van Pacolet zouden er tegen 2059 ruim 113.000 mensen in een woonzorgcentrum moeten werken, wat meer dan het dubbele is dan vandaag. Of we dat ooit voor elkaar zullen krijgen?...

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.