Integriteit: “Het Zwaard van Damocles boven het hoofd van iedereen die een zekere verantwoordelijkheid draagt”

HR Square 210 (mei-juni 2022)
Het is gemakkelijker om aan te duiden wat niet integer zijn is dan wat integer zijn is. Toch kan de impact van een integriteitsschending groot zijn, zowel voor de organisatie als voor de mensen die er werken. Roel Verhaert, voorzitter van het Bureau voor Integriteit van de Stad Antwerpen, geeft tips over een integriteitsbeleid. “Snel samengevat is integriteit zich fatsoenlijk gedragen”, zegt Roel Verhaert tijdens een webinar georganiseerd door HR Public. “Integriteit heeft meer te maken met waarden dan met regelgeving. Wat wettelijk verboden is, de rode zone, is de facto niet integer. Anderzijds, het is niet omdat iets niet verboden is, dat het ook aangewezen is om het te doen. In dit geval kunnen we niet terugvallen op regels en wetgeving, maar moeten we zelf een moreel oordeel vellen.” Dit is wat Verhaert de grijze zone noemt. “Integriteitsbeleving spitst zich toe op die grijze zone. Mensen moeten dan hun...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.