Internationaal werk. Als bepaalde werkperiodes niet meegeteld worden: koude pensioendouche

HR Square 178
  Een vonnis van de arbeidsrechtbank van Antwerpen van 16 maart 2017 (*) toont aan dat een slechte opvolging van een internationale tewerkstelling aanleiding kan geven tot een verlies aan wettelijk pensioen. Hoe kan zo’n verlies vermeden worden? Kortom, wat kan er fout lopen én hoe moet het dan wel? Een werknemer wordt van januari 1994 tot en met december 1996 uitgezonden door zijn Belgische werkgever naar Nederland. Wanneer hij in 2015 met pensioen gaat, wordt die periode noch door de Belgische Federale Pensioendienst (FPD), noch door de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB) erkend als een periode van sociale verzekering. De SVB beslist om hem voor die periode géén Nederlands pensioen toe te kennen. De FPD beslist deze periode al evenmin te erkennen voor de berekening van het Belgisch pensioen, aangezien er niet bewezen kan worden dat er voor die periode sociale-zekerheidsbijdragen werden betaald voor de eiser.Indien de werknemer volgens de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.