Internationaal Werk. Brexit: impact op sociale zekerheid

HR Square 204 (mei-juni 2021)
Het terugtrekkingsakkoord (‘Withdrawal Agreement’, hierna WA) zorgde immers voor een verdere toepassing van het Europese recht. Deze ‘soft Brexit’ liep af op 1 januari 2021 waardoor de fundamentele beginselen inzake het vrij verkeer niet meer van toepassing zijn. Op de valreep sloten de EU en het Verenigd Koninkrijk een handels- en samenwerkingsakkoord (‘Trade & Cooperation Agreement’, hierna TCA) dat een protocol inzake sociale zekerheid bevat. Maar welke regels zijn er nu eigenlijk van toepassing op het vlak van sociale zekerheid? Inzake sociale zekerheid wordt een onderscheid gemaakt tussen grensoverschrijdende situaties die zijn ontstaan voor of na 31 december 2020. Afhankelijk van het antwoord, verschillen de toepasselijke regels. We focussen in deze bijdrage op de grensoverschrijdende situatie na 31/12/2020: handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA)Bij een nieuwe grensoverschrijdende situatie aangevangen vanaf 2021 of indien er een onderbreking was, voorziet het TCA in enkele regels. Er is dus een vangnet gecreëerd voor personen die...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.