Internationaal werk. Limosa-meldingsplicht voor zelfstandigen beperkt tot risicosectoren

HR Square 188
Anno 2019 klinkt het begrip Limosa wellicht niet meer vreemd in de oren. Het acroniem staat voor ‘Landen-overschrijdend Informatiesysteem ten behoeve van Migratie-Onderzoek bij de Sociale Administratie’. Het informatiesysteem tracht dus de arbeidsmigratie in België in kaart te brengen om controle op dit fenomeen te vergemakkelijken. Op dit moment hebben verschillende overheidsinstanties toegang tot de Limosa-database. Een performant informatiesysteem vereist uiteraard de nodige input van de betrokken actoren. Daarom moeten alle gedetacheerde buitenlandse werknemers en zelfstandigen sinds 1 april 2007 in de regel voorafgaandelijk worden gemeld bij Limosa. Maar dit is niet naar de zin van de Europese autoriteiten. Vrij verkeer van diensten Binnen de Europese Unie genieten zelfstandige dienstverleners van het vrij verkeer van diensten. Deze vrijheid beknot in belangrijke mate de nationale soevereiniteit van een lidstaat bij de uitstippeling van zijn beleid. Regelgeving die een beperking oplegt aan deze vrijheid wordt in principe immers verboden. Hier knelt het...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.