Internationaal werk. Sociale zekerheid bij werk in diverse EER-lidstaten: wat met ‘marginale tewerkstelling’?

HR Square 184
Het Hof van Cassatie merkt op dat er zowel onder Verordening 1408/71, als onder Verordening 883/2004 geen rekening wordt gehouden met ‘marginale activiteiten’ bij de beoordeling van de vraag of een werknemer in diverse EER-lidstaten en/of Zwitserland werkt. Een werknemer die tewerkgesteld is in de EER (*) en/of Zwitserland, is slechts onderworpen aan één sociaal-zekerheidsregime. Om te beoordelen welk regime van toepassing is, geldt als algemene regel in de huidige Verordening 883/2004 dat een werknemer binnen de EU onderworpen is aan de sociale zekerheid van de lidstaat waar de werknemer tewerkgesteld wordt (‘werkstaatprincipe’).Op deze algemene regel gelden twee belangrijke uitzonderingen. Een eerste is dat werknemers bij detachering onder bepaalde voorwaarden vanuit een andere EER-lidstaat of Zwitserland gedetacheerd kunnen worden naar België met behoud van hun buitenlandse sociale zekerheid. Een tweede uitzondering is de gelijktijdige tewerkstelling in meerdere EER-lidstaten en/of Zwitserland (hierna: ‘gelijktijdige tewerkstelling’).Bij de vraag of een werknemer daadwerkelijk in...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.