Internationaal Werk. Telewerk in of een zakenreis naar een derde land: doorgifte van persoonsgegevens?

HR Square 206 (september-oktober 2021)
Een doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER), de zogenaamde ‘derde landen’, is enkel toegestaan in de gevallen voorzien in Hoofstuk V van de AVG. Het gaat daarbij zowel over een ‘actieve’ doorgifte, als over een ‘passieve’ waarbij de gegevens vanuit een derde land toegankelijk zijn. Concreet is een dergelijke doorgifte enkel toegestaan als een van de volgende transfermechanismes voorhanden is: (a) indien er voor het derde land een adequaatheidsbesluit genomen werd door de Europese Commissie, waarbij deze bevestigt dat dit land een passend niveau van gegevensbescherming biedt (gelijkwaardig aan dit van de EU); (b) indien passende waarborgen, zoals bijvoorbeeld ‘standard contractual clauses’, ‘binding corporate rules’ of gedragscodes en certificering werden geïmplementeerd; (c) in geval van specifieke occasionele uitzonderingen van toepassing op de situatie. De verwerkingsverantwoordelijke of verwerker die gegevens doorstuurt moet, overeenkomstig de aanbevelingen van het Europees Comité voor Gegevensbescherming, in samenwerking met de ontvanger...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.