Internationaal Werk. Zware financiële sancties: ongerechtvaardigde belemmering vrij verkeer van diensten

HR Square 194
Een Oostenrijkse aannemer had een beroep gedaan op een Kroatische onderaannemer om een dienst te verrichten op het Oostenrijkse grondgebied. De werkzaamheden werden fysiek verricht door gedetacheerde Kroatische, Bosnische en Servische werknemers van de onderaannemer.Via een controle stelde de Oostenrijkse fiscale opsporingsdienst vast dat er voor de meeste werknemers geen loondocumenten noch werkvergunningen konden worden voorgelegd. Zowel de bedrijfsleider van de Oostenrijkse aannemer als de bestuurders van de Kroatische onderaannemer werden voor deze inbreuken bijzonder zwaar gestraft (geldboetes van 3.255.000 euro en 2.400.000 tot 2.604.000 euro).In het kader van de daaropvolgende juridische procedure werd een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie.Het arrest MaksimovicIn lijn met zijn bestaande rechtspraak bevestigde het Hof van Justitie dat de uitoefening van het vrij verkeer van diensten kan worden beperkt door nationale maatregelen op voorwaarde dat deze beperkingen: - kunnen worden gerechtvaardigd door dwingende redenen van algemeen belang - geschikt zijn om de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.