Interne dreigingen. Blindelings vertrouwen in medewerkers of gezonde achterdocht?

HR Square 204 (mei-juni 2021)
“Het is opvallend hoeveel aandacht er gaat naar de bescherming van externe dreigingen. Elke organisatie heeft een veiligheidsperimeter om haar waardevolle bezittingen zoals gevoelige informatie, financiële middelen of goederen, te beschermen tegen buitenstaanders. Maar dat eigen medewerkers die toegang hebben tot deze waardevolle bezittingen eveneens een dreiging kunnen vormen, wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Medewerkers krijgen het vertrouwen omdat ze anders hun job niet kunnen uitoefenen. Nochtans is het voor insiders gemakkelijker om dit vertrouwen te misbruiken omdat ze al die veiligheidshorden niet meer moeten nemen”, zegt Mathias Reveraert. In het kader van zijn doctoraat bestudeert hij aan de Universiteit Antwerpen het fenomeen van insider threats of interne dreigingen. Dat is een breed fenomeen dat gaat van diefstal over interne fraude tot regelrechte sabotage. “Een interne dreiging verwijst naar de mogelijkheid dat een medewerker bewust misbruik maakt van het vertrouwen dat hij krijgt en daardoor de organisatie...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.