Interne dreigingen. Blindelings vertrouwen in medewerkers of gezonde achterdocht?

HR Square 204 (mei-juni 2021)
“Het is opvallend hoeveel aandacht er gaat naar de bescherming van externe dreigingen. Elke organisatie heeft een veiligheidsperimeter om haar waardevolle bezittingen zoals gevoelige informatie, financiële middelen of goederen, te beschermen tegen buitenstaanders. Maar dat eigen medewerkers die toegang hebben tot deze waardevolle bezittingen eveneens een dreiging kunnen vormen, wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Medewerkers krijgen het vertrouwen omdat ze anders hun job niet kunnen uitoefenen. Nochtans is het voor insiders gemakkelijker om dit vertrouwen te misbruiken omdat ze al die veiligheidshorden niet meer moeten nemen”, zegt Mathias Reveraert. In het kader van zijn doctoraat bestudeert hij aan de Universiteit Antwerpen het fenomeen van insider threats of interne dreigingen. Dat is een breed fenomeen dat gaat van diefstal over interne fraude tot regelrechte sabotage. “Een interne dreiging verwijst naar de mogelijkheid dat een medewerker bewust misbruik maakt van het vertrouwen dat hij krijgt en daardoor de organisatie...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.