Interne dreigingen – juridische blik. “Duidelijke regels en heldere communicatie”

HR Square 204 (mei-juni 2021)
Zogenaamde insider threats of interne dreigingen die gevormd worden door medewerkers die toegang hebben tot waardevolle bezittingen van de organisatie waartoe ze behoren, zijn niet uitzonderlijk, maar worden vaak onderschat. “Ook de toenemende digitalisering maakt het gemakkelijker om als medewerker allerlei informatie zoals klantenlijsten, prijslijsten of offertes stiekem door te sturen naar een privé mailadres. Het is al meer dan eens gebeurd dat medewerkers in de weken voor ze hun ontslag geven dergelijke informatie in het geniep kopiëren, bijvoorbeeld omdat ze een eigen bedrijf starten of om te scoren bij hun nieuwe werkgever. Dit kan een organisatie grote financiële en andere schade toebrengen”, merkt Filip Tilleman op, advocaat bij Tilleman – Van Hoogenbemt. Over welke juridische middelen beschikt een werkgever wanneer een van zijn medewerkers doelbewust of per abuis schade berokkent? Preventief “De arbeidswetgeving bevat enkele algemene verplichtingen voor de werknemer, maar niets belet een werkgever om in het arbeidscontract...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.