Interview: Bart Cockx en Stijn Baert (Universiteit Gent). “Werkgevers discrimineren als ze het zich kunnen permitteren”

HR Square 133
Tussen november 2011 en maart 2012 zette Sherppa (*) een veldexperiment op om na te gaan of werkgevers bij de werving van schoolverlaters discrimineren tussen jongeren van autochtone en allochtone afkomst. De onderzoekers stuurden twee gelijkaardige sollicitatiebrieven als reactie op 376 vacatures voor startersjobs die te vinden waren bij de VDAB. Aan deze sollicitaties koppelden zij afwisselend een Vlaamse en een Turkse naam. De bedoeling: op basis van de mate waarin werkgevers de Vlaamse en/of de Turkse kandidaat uitnodigden voor een sollicitatiegesprek, uitspraken kunnen doen over het fenomeen van discriminatie op de arbeidsmarkt. De onderzoekers kozen vacatures voor hoog- en laaggeschoolden en vacatures voor knelpunt- en niet-knelpuntberoepen. De hypothese was dat discriminatie minder zou voorkomen bij knelpuntberoepen. “Wanneer verschillende kandidaten om een vacature op te vullen elkaar in een laag tempo opvolgen, zoals bij knelpuntberoepen, is discriminatie immers duurder voor de werkgever. Omdat de vacature langer zal openstaan indien een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.