INTERVIEW. Fons Leroy (VDAB): “Robotisering kan werk weer aantrekkelijk maken”

HR Square 191
De man die gedurende 14 jaar mee regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt was, staat op het punt de arbeidsmarkt te verlaten. Fons Leroy doet dat op een moment van grote veranderingen: door de vergrijzing stroomt er meer volk uit de arbeidsmarkt dan dat er jonge mensen bijkomen, technologie brengt fundamentele veranderingen, en vraag en aanbod blijken niet op elkaar afgestemd. “Je zit natuurlijk met een transitiemoment op de arbeidsmarkt, met de vergrijzing, de robotisering. Daarom investeren we in een nieuwe strategie.” Neen, VDAB-topman Fons Leroy zit niet stil de laatste weken en maanden voor zijn pensioen. “We zijn één van de eerste publieke diensten die gebruikmaken van artificiële intelligentie. Daarmee willen we onze diensten veel directer en meer op maat aanbieden. Werkzoekenden krijgen nu aanbiedingen die komen vanuit algoritmes. Dat is continu work in progress.” - Vandaag zijn er 180.345 niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen en tegelijk staat de teller op...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.