Interview: Frank De Winne (ESA). “Leiderschap? Dat is het creëren van motiverende omstandigheden”

HR Square 100
België bestaat nog wel even, maar wordt her en der al het Griekenland van het noorden of het IJsland van het zuiden genoemd. Vanuit elk perspectief kringelen vooral jeremiades op. Is België er echt zo jammerlijk aan toe of koesteren we alleen maar ons beruchte calimerocomplex? Hoeft dat complex wel? Kortom, kan Belgisch leiderschap vanzelfsprekend zijn in een internationale context? Zo luidde de introductie voor de lezing die astronaut Frank De Winne gaf bij de opening van het academiejaar van de PM Club. In 2002 verbleef de Belg meer dan een week aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. In 2009 bleef hij er zelfs bijna een half jaar. Hij was er ook de eerste gezagvoerder die niet uit Rusland of de VS kwam. Kon hij dat calimerocomplex makkelijk van zich afschudden? Frank De Winne: “Ik voel me vooral Europeaan. Ik denk dat we beter vanuit dat perspectief kijken. Leiderschap...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.