Interview: Luc Elen (Ergo Life). “Sociale dialoog: praten wordt luisteren”

HR Square 98
Luc Elen doorzwom als vaste en tijdelijke personeelsdirecteur vele watertjes en dat waren meestal geen stilstaande (zie cv). Hij groeide uit tot een expert in verandermanagement, hetzij in het kader van de opstart of de vernieuwing van bedrijven, hetzij bij herstructureringen. In het begin van zijn carrière had hij het niet erg begrepen op de vakbonden, maar naderhand ging hij hen als (potentiële) bondgenoten beschouwen in veranderingsprocessen. Hoe en waarom leest u in dit interview. Verdiepen in de dynamiek en de concrete aanpak van de sociale dialoog kunt u zich in zijn recent gepubliceerde boek over het onderwerp (zie kader ‘Bouwstenen voor een sociale dialoog’). - Waarom schrijft een personeelsmanager boeken? Luc Elen: “Zeker niet om er rijk van te worden. Je doet het in de eerste plaats omwille van je ego en om ideeën, die je in kringen van personeelsmanagers via de gewone wegen soms moeilijk aan de man...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.