Interview: Manou Doutrepont (Fevia) “Er is dringend nood aan een New Deal”

HR Square 69
Essentie ■ Om de loonnorm beter afdwingbaar te maken, is er niet alleen een sterkere overheid nodig, er is ook een overlegniveau te veel. ■ België heeft een individueel stakingsrecht. Dat trekt de machtsverhoudingen tussen de sociale partners scheef. Zo kan de sociale vrede immers niet afgedwongen worden. ■ Ons sociaal overleg moet overstappen van de verdeling van rijkdom naar het beheersen van de noodzakelijke veranderingen van de arbeidsmarkt. ■ De output van het sociaal overleg is zorgwekkend: onder meer qua arbeidsparticipatie, armoede en scholingsgraad scoren we slecht in vergelijking met andere Europese landen. ■ Vervang maaltijdcheques en andere cheques door een lineaire vermindering van de patronale sociale-zekerheidsbijdragen of door een belastingvrije loonsverhoging. ■ Het succes van sectorale pensioenplannen verrijkt het sociaal overleg. Het loonoverleg evolueert en wordt complexer. Manou Doutrepont heeft 25 jaar ervaring in arbeidsrecht en sociale onderhandelingen. Als directeur sociale zaken bij Fevia, de werkgeversorganisatie van de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.