Interview: Monica De Coninck (Federaal minister van Werk). “Sociale dialoog: nieuwbouw of renovatie?”

HR Square 130
Minister Monica De Coninck staat erom bekend dat zij het hart op de tong heeft, haar gedachten graag de vrije loop laat en actief zoekt naar vernieuwing. Wanneer wij haar ontmoeten voor een gesprek over de verbetering van de sociale dialoog, valt het op dat zij misschien niet helemaal op eieren loopt, maar toch goed oplet waar ze haar voetafdruk plaatst. Toch is haar boodschap duidelijk genoeg, een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig. - Alles samen bent u ongeveer tien jaar OCMW-voorzitter in Antwerpen geweest. Overleg en conflict in een werkcontext zijn u dus niet vreemd. Welke ingrediënten heeft volgens u een degelijke sociale dialoog? Monica De Coninck: “Wat ik geleerd heb, is dat het sociaal kapitaal van een bedrijf enorm belangrijk is. Daarmee bedoel ik de sociale relaties tussen mensen. De kern van goede sociale relaties is dat er vertrouwen heerst. Dan kun je gemakkelijker communiceren...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.