INTERVIEW. Peter Michiels (Elia): “Cultuurverandering werkt alleen als het vanuit de top start”

HR Square 192
Peter Michiels had carrière gemaakt in verschillende industriële omgevingen toen hij in 2017 aan boord kwam bij Elia. Daar deed hij zoals elke andere eerste keer: zich helemaal onderdompelen in de bedrijfscultuur en zoveel mogelijk het terrein opgaan. Intussen weet hij perfect voor welke uitdagingen de organisatie staat en hoe hij er als HR-verantwoordelijke mee een antwoord op kan formuleren. Toen de Belgische distributienetbeheerder Elia vorig jaar de volledige controle over de Duitse sectorgenoot 50Hertz kreeg, leidde dat tot fundamentele verschuivingen. Te beginnen met de omvang van de organisatie: van 1300 ging het ineens naar 2400 personeelsleden. Ook cultureel had de overname impact, vertelt Michiels: “Ineens waren we geen grote, lokale, redelijk mono-culturele organisatie meer, maar een internationale speler, met ook Duitsers aan boord. Oost-Duitsers zelfs, want 50Hertz is actief in de vroegere DDR en de regio Hamburg. Ik moet er niet bij vertellen dat dit een cultuurverschil geeft en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.