Jean-Pierre Nyns (ACOD Post). “Hoe medewerkers meekrijgen? HR en vakbonden zijn businesspartners.”

HR Square 196
Bpost onderging de voorbije jaren grote veranderingen. Dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan, erkent Jean-Pierre Nyns, maar: “Tegelijk slaagde bpost erin het personeelsbestand in te krimpen zonder sociaal bloedbad of grote syndicale onrust en wekenlange stakingen.” Nyns kent het bedrijf als zijn broekzak en maakte er doorheen zijn carrière al heel wat mee. Hij startte zijn loopbaan als statutair ambtenaar bij wat toen nog De Post heette en werkte zich op tot postmeester. Later schoolde hij zich om tot preventieadviseur. Nyns: “De komst van een preventiedienst betekende een heuse verandering voor de organisatie, met hier en daar ook weerstand. Probeer bijvoorbeeld maar eens een schoonmaakploeg te overtuigen om op een compleet andere manier te werken.”Enkele jaren geleden maakte Nyns de overstap naar de socialistische vakbond, waar hij verantwoordelijk werd voor ACOD Post, de grootste vakbond binnen bpost. “Hoewel ik er nooit aan gedacht had syndicalist te worden,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.