Jobcrafting. Job- en teamcrafting. Laat medewerkers hun job zelf in handen nemen (en pluk ook als bedrijf de vruchten)

HR Square 178
“Academici hebben reeds geruime tijd gekeken naar hoe medewerkers hun werk ervaren. Gedurende meer dan 40 jaar hebben ze daarvoor een traditionele jobdesign-lens gehanteerd: men ging uit van een top-down-benadering, waarbij leidinggevenden de jobs uittekenden en medewerkers verwacht werden hun opgelegde job passief uit te voeren. Vandaag erkennen academici echter dat medewerkers ook zelf mee hun job, rollen en taken aanpassen en vormgeven. Een meer bottom-up-perspectief met andere woorden, met de focus op proactieve medewerkers.” Aan het woord is Inge De Clippeleer, die in oktober 2017 promoveerde aan de UGent met haar doctoraatsthesis ‘Being in the driver’s seat of your job: Investigating determinants, mechanisms and outcomes of job crafting and team crafting’. In haar thesis, met als promotor professor Dirk Buyens (UGent en Vlerick Business School) en copromotor professor Ans De Vos (Antwerp Management School), verbreedde De Clippeleer het concept van jobcrafting en zoomde ze in op jobcrafting in teams,...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.