Jobcrafting. Job- en teamcrafting. Laat medewerkers hun job zelf in handen nemen (en pluk ook als bedrijf de vruchten)

HR Square 178
“Academici hebben reeds geruime tijd gekeken naar hoe medewerkers hun werk ervaren. Gedurende meer dan 40 jaar hebben ze daarvoor een traditionele jobdesign-lens gehanteerd: men ging uit van een top-down-benadering, waarbij leidinggevenden de jobs uittekenden en medewerkers verwacht werden hun opgelegde job passief uit te voeren. Vandaag erkennen academici echter dat medewerkers ook zelf mee hun job, rollen en taken aanpassen en vormgeven. Een meer bottom-up-perspectief met andere woorden, met de focus op proactieve medewerkers.” Aan het woord is Inge De Clippeleer, die in oktober 2017 promoveerde aan de UGent met haar doctoraatsthesis ‘Being in the driver’s seat of your job: Investigating determinants, mechanisms and outcomes of job crafting and team crafting’. In haar thesis, met als promotor professor Dirk Buyens (UGent en Vlerick Business School) en copromotor professor Ans De Vos (Antwerp Management School), verbreedde De Clippeleer het concept van jobcrafting en zoomde ze in op jobcrafting in teams,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.